Уважаеми пациенти,
В последните дни има изразено увеличаване на болните от КОВИД19. Броят на случаите нараства  бързо, тъй като учениците започнаха  училище. В учебните заведения и детските градини се приемат деца с хрема, кашлица, диария и други симптоми на заразни заболявания.
Какво е характерно за варианта който циркулира в момента:
– Силно заразен. Ако Ваш колега, съученик, член на семейството е болен, вероятно ще се разболеете и Вие.
– Протича с главоболие, отпадналост, умора, суха кашлица, температура до 38 градуса, болки в гърдите. Протича вълнообразно – с подобрения и влошавания. В периодите на подобрение, когато се появи усещането, че болестта е отминала, всъщност болният човек заразява най-много хора. Изолацията в продължение на 7 дни е необходима.
– Протича сравнително леко при ваксинирани, ако се вземат мерки навреме.
– Нелекувано, заболяването води до усложнения. Обадете ни се при първите симптоми.
– Няма как различим една вирусна инфекция от друга, ако не направим тест. Тестът за КОВИД19 струва 4 лева на аптеките и е готов до 15 минути. Можем да Ви назначим тест и по каса. Обадете ни се.
– Тестът става положителен след втория ден. Ако първият тест е бил отрицателен, на следващия ден направете още един.
Как да се предпазим?
1. Ако няма източник, няма зараза. Ако във Вашият колектив има хора с хрема, суха кашлица, температура и други здравословни проблеми – измийте ръцете, сложете маска, проветрете и помолете болният човек да вземе болничен или отпуск до оздравяване. Не е срамно да не искаш да си болен. Срамно е да знаеш че си болен от заразно заболяване и да контактуваш със здрави хора без да се опиташ да ги предпазиш. Контакт от пет-десет минути е достатъчен, за да се разболеете. Недопустимо е, в детските градини и ясли да се приемат деца със сополи, кашлица, температура. Питайте възпитателите и учителите, дали са приели дете с такива оплаквания и вземете нужните мерки, за да нямате безсънни нощи и непредвидени разходи. Ако детето Ви е болно, вероятно ше се разболеете Вие и цялото семейство.
2. Мийте ръцете. Ползвайте дезинфектанти.
3. В градския транспорт и рискови според Вас помещения, ползвайте маска.
4. Основно средство за предпазване е дистанцията. Има хора на опашка в магазините, които дишат в лицето Ви и се “качват” на гърба Ви. Поставете количката между Вас и следващия клиент, а Вие се отдалечете от този пред Вас.
5. Все още е топло – проветрявайте.
Относно Ваксините:
За хората над 65 години са осигурени безплатни ваксини против Грип и Пневмония.
Ваксините срещу Пневмония ще се поставят през месец януари, 2024 година.
Ваксините против грип са налични за пациенти на и над 65 годишна възраст.
Ваксини против КОВИД19 поставяме всеки вторник от 13:30 ч. -С тях могат да се ваксинират всички, които не са боледували от ковид през последните 3 месеца или не са ваксинирани срещу ковид през последните 3 месеца. Децата от 0 до 11 години се ваксинират в РЗИ. Децата над 12 години, както и възрастните, се ваксинират при нас. Ваксините са противопоказани за хора с алергии.
Ваксините са препоръчителни за всички над 60 години, за медицински и социални работници, за пациенти с хронични заболявания, с намален имунитет, бременни. Ваксините са на фирма Пфайзер. Няма да се доставят ваксини на други фирми. Ваксините за ковид и грип могат да се прилагат едновременно. С ваксината на Пфайзер могат да се ваксинират и хора, които преди това са ваксинирани с други ваксини.
Ако имате въпроси, моля задайте.
=====
Информация от получено указание от РЗИ-Ямбол, относно заболяването Трихинелоза – как да се предпазим, кога можем да се заразим и какви прояви има. При съмнение, моля да се обърнете към нас.
 
„Заболяването започва най-често 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо и месни продукти като луканка, суджук и др. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, гълтане и дъвчене, отоци около очите и др. При поява на описаните оплаквания да се търси незабавно медицинска помощ от личния лекар и консултация с паразитолог. В много от случаите трихинелозата се приема за остра вирусна инфекция, поради което терапията се забавя и е възможно заболяването да протече тежко.
За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или от диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Консумацията и приготвянето на сурово-сушени месни продукти като луканки, суджуци и наденици да започне след получаване на отрицателен резултат от изследването на месото в лаборатория.“