МЕРКИ СРЕЩУ КОКЛЮШ (Магарешка кашлица)
1. За бременни между 27-ма и 36-та седмица се препоръчва поставянето на една ваксина, която предпазва едновременно от 3 заболявания – дифтерия, тетанус и коклюш. Казва се Бустрикс.
Поставя се еднократно. Безплатна е.
Ваксината се поставя в РЗИ-Ямбол (ХЕИ), всеки работен ден от 09:00 до 11:00 и от 14:00 до 16:00 часа. Телефон за връзка: 046 66 31 73.
За да бъде поставена, бременните трябва да носят документ от гинеколог, удостоверяваш в коя седмица е бременността.
2. Новородени, на 43-ти ден след раждането се ваксинират с една ваксина, която предпазва от 6 заболявания – дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит Б, хемофилус инфлуенс.
3. Възрастни лица, които са в контакт с кърмачета до 12-месечна въраст е силно препоръчително да си поставят в РЗИ ваксината “Бустрикс”, която се поставя и на бременните и съдържа компоненти срещу 3 заболявания – дифтерия, тетанус и коклюш.
===
Коклюшът е заболяване, което се причинява от бактерия и се лекува с антибиотик. Опасно е най-вече за бебетата без ваксина и за възрастни, които имат пропуснати ваксини против коклюш. Пренася се от възрастни носители на деца. Предизвиква мъчителни пристъпи на суха кашлица.
Не всяка кашлица е коклюш.
Кашлицата при възрастни най-вероятно не е признак на коклюш. Ваксинирани лица, дори да се разболеят, заболяването ще протече по-леко.
Тъй като много голяма част от населението е ваксинирано, вълната от коклюш няма да зарази много хора, както при грип и ковид.
И тук, както за всяко заболяване, което протича с кашлица, хрема и болки в гърлото е необходимо:
– Да носим маска, за да предпазим хората с които живеем
– Да носим маска когато сме здрави, ако сме в контакт с болни, за да не се заразим.
– Да ползваме болничен, за да не заразим хората на работното място. Децата с кашлица и хрема да не посещават училище и детска градина
– Да кашляме в свит лакет
– Да мием редовно ръцете
– Да се забърсваме с мокри кърпички
– Да проветряваме
– Да съкратим престоя в затворени помещения с много хора
– Особено важно е, новородените да не се посещават от близки роднини, а да бъдат в контакт единствено с родителите. Бабите и дядовците е добре да контактуват с бебето един месец след като то получи първата ваксина срещу коклюш. Ако за детето се грижи друг възрастен, е силно препоръчително той да получи ваксина срещу коклюш в РЗИ.